Tillverkare

Harr

Lite mer information om några platser där du kan fånga harr i Malungskommun:

Västerdalälven 
Ogströmmen 
Femån

Harren är en av våra populäraste sportfiskar och framförallt flugfiske fisken nummer ett. Stapelfödan för Harren är nämligen insekter och kräftdjur, och det förblir oftast så livet ut vilket leder till att flugfiskaren har en mycket god chans att komma i kontakt med även de allra största exemplaren under hela säsongen. Till skillnad från öringen som ofta övergår till enbart fiskdiet när den når en viss storlek och endast i undantagsfall (stora kläckningar på försommaren) intresserar sig för insektslivet. 

Harren uppehåller sig mestadels i de strömmande partierna och biter på det mesta. Den fiskas både med fluga, spinn och mete, även om flugfisket är klart dominerande. Harren går egentligen att fiska året runt, men fisket brukar komma igång ordentligt först på våren när vårfloden har lagt sig och temperaturen når ca 10-12 grader. Något som vanligtvis sker i slutet på maj eller börja på juni. Harren är, liksom öringen och rödingen, som mest aktiv under den första delen av fiskesäsongen i juni månad då det sker som mest kläckningar. Bl.a kläcker flera varianter bäcksländor, gul forsslända och Sjösandslända. Harren står gärna där vattnet är syrerikt, och där det är lätt att få mat, gärna bakom stenar och i kanterna mellan ström och blankvatten. Kom också ihåg, att ståndplatsen kan ligga flera meter ovanför den plats den tar flugan, eftersom den oftast släpper sig nedströms, samtidigt som den stiger. På natten sker kläckningar ofta på grunt vatten, och då går gärna fisken in mot land, så det gäller att fiska av stranden innan man vadar ut. Våran absoluta favoritfluga för harren är klinkhammer, en mörk på natten och en något ljusare brun eller olive på dagen. Andra flugor som vi haft framgång med är Eriks Special, E12, Supperpuppan och Elk Hair Caddis som är en riktig "fish seeker" och perfekt att sätta på när fisken inte vakar. 

Under sommaren när vattnet blir varmare, ställer sig gärna harren i lite djupare och stridare vatten, och det kan vara så att man får använda lite mer djupgående nymfer för att få den intresserad. Ett säkert kort brukar nu vara att låta en harörenymf med guldhuvud rulla fram över botten. Tycker man att det är svårt att se nappen så kan man med fördel färsta en nappindikator i form av flytdeg i skarven mellan tafs och fluglina. När hösten kommer, och vattnet åter blir kallare, söker sig harren gärna till djupare och lugnare partier, och fisket blir lite annorlunda. Nu får man ofta gå ner i flugstorlek, och fisket sker nästan enbart dagtid. Nu är det dags för vad de gamla brukar kalla för gråharrens tid. Oftast är det nu lättare att komma i kontakt med den grova fisken, gråharren. Sommaren och hösten är nattsländornas tid, och väldiga svärmningar kan ske. Olika varianter av sedgeflugor brukar nu göra succé. De imiterar de flesta olika nattsländor och flyter dessutom som en kork, är i princip osänkbara. 

Inom Malungs kommun finns det tre olika vattensystem som innehåller harr. Dels själva navet i Malung: Västerdalälven med källflödena Görälven och Fuluälven samt deras biflöden, därefter Ogströmmen, som är ett biflöde till Vanån, samt St. Tandån som så småningom rinner ut i Trysilälven. 


Varukorg  

Inga produkter

0,00 kr Frakt
0,00 kr Moms
0,00 kr Totalt

Priser inkl. moms

Till kassan

Nyheter

» Inga nya produkter för tillfället

Specialare

» Alla specialare