Tillverkare

Röding

Lite mer information om några platser där du kan fånga röding i Malungskommun:
Almasjön 

Rödingen, den mest mystiska och ibland kanske tom den allra vackraste av dem alla. Få fiskar kan trollbinda en så, och få fiskar kan förvirra och irritera, som rödingen. Ibland är den som tokig. Sjöarna och tjärnarna fullkomligt kokar av vakande fisk och den hugger på nästan vad som hellst. Men alltsom oftast är det som bortblåst och vägrar att visa sig över huvud taget. Mystiken kring rödingen gör den till en ständig utmaning.

I Malung finns rödingen både som naturlig och inplanterad. Rödingen är en utpräglad kallvattensfisk som mest förknippas med isfiske i norrländska fjällsjöar. Malung brukar räknas som sveriges sydligaste rödingområde och i sjön Upprämmen finns sveriges sydligaste bestånd av naturlig fjällröding. 

Rödingen trivs som sagt som bäst när vattentemperaturen inte är alltför hög och är en av få arter som jagar aktivt hela vintern. Det gör den till ett väldigt populärt mål för pimpelfiskare, och framförallt kikpimplingen tidigt och sent på säsongen, när isen är tunn, är väldigt effektiv. 

För oss flugfiskare är det klart lättast att komma i kontakt med fiske tidigt på säsongen. Flugfisket efter röding kommer igång såfort isen smält och de första små fjädermyggen kläcker för att sen få sin topp i mitten av juli när Sjösandsländan kläcker. En av årets höjdpunkter är att sitta i en flytring på en spegelblank tjärn under en av dessa kläckningar och se en stor röding komma kryssandes mot ens fluga. 

Inom Malungs kommun finns ett 30-tal sjöar och tjärnar med röding. Bland dem är redan nämda Upprämmen med sitt storväxta bestånd av fjällröding samt nyckfulla Almasjön med sitt helt naturliga bestånd av röding de kändaste. Men som vanligt med rödingen är det inte var man är som är det viktigaste, utan snarare när man är där. Åsbyråtjärn utanför utanför Öje är en fin liten tjärn väl lämpad för flugfiske. Och hit brukar vi ofta förlägga årets första flugfisketur i slutet av april eller början av maj. 


Varukorg  

Inga produkter

0,00 kr Frakt
0,00 kr Moms
0,00 kr Totalt

Priser inkl. moms

Till kassan

Nyheter

» Inga nya produkter för tillfället