Tillverkare

Ogströmmen

Ogströmmen, som är ett biflöde till Vanån, har sitt källflöde i Dragsjön som ligger inom Venjans fiskevårdsområde. Från Dragsjön rinner Ogströmmen under namnet Ogan i ca 16 km innan den mynnar ut i Ogsjön. Ogsjön är ingen naturlig sjö utan ett resultat av en gammal dammbyggnad som dämmer upp Ogströmmen. Från dammen rinner Ogströmmen som den nu heter i ca 500 m innan den når Malungsrået och kommer in i Malungs Fiskevårdsområde. De första två kilometrarna från dammen vid Ogsjön är ganska omväxlande med långa sel och kortare forsar. Därefter ändrar ån sin karaktär och den sju kilometer långa forsen som slutar nere i Öje tar sin början. 

Fisket i forsarna domineras av harren, även om öringen tenderar att bli vanligare. I selen däremot finner man framförallt brax, id och grov gädda. Storleken på harren har ökat stadigt sedan Malungs Fiskevårdsområde drog igång ett Eko-fiskeprojekt 1999. Eko-fisket innebär att de nedersta 4,5 kilometrarna endast är tillåtet med flugfiske och man får max ta upp en fiske per dag och med ett minimimått på 35 cm. På de övre 4,5 kilometrarna är det tillåtet att fiska även med övriga fisketekniker och här får du ta upp max tre fiskar per dag och minimimåttet är även här 35 cm. Idag är medellängden på harren lite drygt 30 cm. Större harr, med fiskar uppe till en 5-8 hg, är vanligt men där någonstans tycks också gränsen gå. Harr över kilot är tyvärr väldigt ovanligt nuförtiden. Öringarna däremot blir betydligt större. Och fiskar över kilot är inte alltför ovanliga. Vi fiskar nästan allt som oftast med med torrfluga, och favoriterna är svarta- bruna och olive klinkkammer, E12, Elk Hair caddis, Coachman och Erik special. Ibland är dock fisket trögare och fisken kan verka som bortblåst. Då heter medicinen ett haröra med guldkula (gärna rejält fet) som får rulla längs botten. Vill man ha lite större öring bör man dock satsa på en streamer. Favoriten är då en vanlig Muddler Minnow i stl. 8-10. Öringen blir också betydligt vanligare ju närmare utloppet i Öje man kommer. Framförallt längs sträckan från Lillsundet nertill gamla fiskodlingen finns det många fina ståndplatser och djupare gropar som håller grov öring. 

Enligt våra egna erfarenheter så är det nästan enbart dagfiske som gäller i Ogströmmen, i alla fall för harren. Så fort mörkret har lagt sig så har även harren slutat nappa. Självklart kan det handla om tillfälligheter och att vi inte lyckats knäcka nöten men det har hänt oss så många gånger att vi tycker oss se ett mönster. Konstigt är det dock då nattfisket på många andra ställen, bla Västerdalälven, ofta vida överträffar dagfisket. Ibland kan det även hända att man i kast efter kast får små fiskar som liknar en sik men saknar fettfena. Då har man råkat stöta på ett stim utav strävlingar (stäm) som patrulerar strömmarna. 

Ogströmmen är ett mycket fint och relativt lättfiskat vatten som lämpar sig alldeles utmärkt för flugfiske. Ån är ca 20 m bred och medeldjupet i forsen ligger på ca 0,5 m. Under sin färd nermot Öje slingrar sig ån genom en fin natur och är extremt lättåkomlig med bilväg som löper längs med ån på bägge sidor. Väl vid ån märker man dock inte av vägarna utan naturen är relativt orörd och frånvaron av vindskydd, grill- och tätplatser etc. gör att en viss mån av vildmarkskänsla ändå infinner sig. Längs med vägen sitter informationsskyltar som talar om var du befinner samt ger lite bra fisketipps. 

Mer information om fisket i Ogströmmen, fiskekort, samt kartor och utrustning hittar du i fiskecentret hos NRS Nordica som ligger invid RV. 45 i Öje. Här kan du även få hjälp med kastteknik och guidning. 

Mer info på www.ogströmmen.se


Varukorg  

Inga produkter

0,00 kr Frakt
0,00 kr Moms
0,00 kr Totalt

Priser inkl. moms

Till kassan

Nyheter

» Inga nya produkter för tillfället